Εκτεταμένες είναι και σήμερα οι αναφορές του γερμανικού Τύπου στην παραίτηση του Ν. Κοτζιά.

Μάλιστα η Handelsblatt σημειώνει, επικαλούμενη σχολιαστές στην Αθήνα, ότι »ο Αλέξης Τσίπρας έπρεπε να διαλέξει ποιον χρειάζεται περισσότερο, και αυτός ήταν ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος».

Υπό τον τίτλο «Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών παραιτείται λόγω ελλιπούς υποστήριξης» και τον υπότιτλο «Η Αθήνα και τα Σκόπια διευθέτησαν τη διαμάχη για το όνομα της – λεγόμενης -Μακεδονίας.

»Ο αγώνας όμως για τα σύμβολα κλονίζει την ελληνική κυβέρνηση», η Handelsblatt αναφέρεται στην παραίτηση του Νίκου Κοτζιά και στη σχετική δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, η οποία ακολούθησε.

«Είχε προηγηθεί μια έντονη αντιπαράθεση του Έλληνα επικεφαλής της διπλωματίας με τον δεξιό λαϊκιστή υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για την εφαρμογή της συμφωνίας της Αθήνας με τα Σκόπια. Η Αθήνα δεν ήθελε να εμποδίζει πλέον την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και τις μελλοντικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις των Σκοπίων στην EE.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ υποστηρίζουν σθεναρά τη συμφωνία προκειμένου η Μακεδονία να ενσωματωθεί στη Δύση και να εξαλειφθεί οριστικά η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή», αναφέρει η εφημερίδα και σημειώνει ότι ο κ. Καμμένος αξιοποίησε την ευκαιρία ενός ταξιδιού στις ΗΠΑ προκειμένου να αναπτύξει τη δική του εξωτερική πολιτική.

«Πρότεινε στην Ουάσιγκτον μια λύση η οποία δεν προέβλεπε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Κατόπιν θα δημιουργείτο στα Βαλκάνια ενός είδους “μικρό ΝΑΤΟ” υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, στο οποίο θα συμμετείχαν όλα τα κράτη των Βαλκανίων τα οποία δεν είναι μέλη της Συμμαχίας», αναφέρει η εφημερίδα και συνεχίζει σημειώνοντας ότι ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος θεωρείται αρχιτέκτονας της συμφωνίας Αθήνας-Σκοπίων, «αισθάνθηκε ότι τον παρέκαμψε και επέκρινε δριμύτατα τον κ. Καμμένο» κατά την διάρκεια μιας συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου την Τρίτη.

«Καθώς δεν θεώρησε ότι έλαβε επαρκή στήριξη από την πλευρά του πρωθυπουργού Τσίπρα, την Τετάρτη παραιτήθηκε».

«Σχολιαστές στην Αθήνα συμφωνούσαν ότι ο Τσίπρας έπρεπε να ζυγίσει ποιον χρειάζεται περισσότερο. Και αυτός ήταν ο δεξιός λαϊκιστής Καμμένος, ο οποίος εξασφαλίζει με τους βουλευτές του μικρού, ακραίου δεξιού κόμματός του την πλειοψηφία για τον Τσίπρα στην Βουλή. Άλλος εταίρος για τον Τσίπρα στη σημερινή Βουλή δεν υπάρχει», καταλήγει ο συντάκτης

 

topontikiSource link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here