Οι αποκαλύψεις που περιλαμβάνει η «αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση»

Κάθε φορά που κάποιος απολύεται ή παραιτείται από την εταιρία τεχνολογίας Basecamp, δεν φεύγει με άδεια χέρια.

Η web app φίρμα στέλνει μια «αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση» σε όλη την εταιρία, όπου αποκαλύπτονται και αναλύονται λεπτομερώς οι συνθήκες φυγής του ανθρώπου που την αφήνει.

Και ο πρώην υπάλληλος έχει μάλιστα τη δυνατότητα να τη γράψει μόνος του ή να εμπιστευτεί τον διευθυντή του να τον αποχαιρετίσει πλέκοντάς του το εγκώμιο! Ένα εγκώμιο γεμάτο όμως από αλήθειες, καθώς αν κάποιος παραλείψει να περιγράψει τους λόγους για την αποχώρησή του (απόλυση ή παραίτηση), θα ακολουθήσει δεύτερη «αποχαιρετιστήρια ανακοίνωση» όπου θα βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Αυτός είναι ο σκοπός της Basecamp, μιας φίρμας που είναι ήδη θρυλική για τις αντισυμβατικές μεθόδους της στη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, να είναι όλα ανοιχτά, διαφανή και αληθινά.

Οι εργαζόμενοι στην Basecamp εργάζονται από κάθε γωνιά της Γης, την ίδια ώρα που ο συνιδρυτής και γενικός διευθυντής της Jason Fried προσλαμβάνει τον κόσμο όχι με βάση το βιογραφικό του, αλλά με τις ικανότητές του στον γραπτό λόγο. Πετά τα βιογραφικά από το παράθυρο δηλαδή, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως, και κρίνει αποκλειστικά τη συνοδευτική επιστολή του υποψηφίου, καταλήγοντας έτσι να προσλαμβάνει ανθρώπους χωρίς καμία εμπειρία ή επαγγελματικά εφόδια. Κι όλα αυτά την ίδια ώρα που όλοι οι υπάλληλοι λαμβάνουν ετήσιο επίδομα για τις διακοπές τους της τάξης των 5.000 δολαρίων!

Ο Fried και ο δεύτερος συνιδρυτής της Basecamp, David Heinemeier Hansson, έγραψαν πρόσφατα ένα βιβλίο («It Doesn’t Have to Be Crazy at Work») που δεν είναι παρά μια πολεμική στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον και μια ωδή στις ανορθόδοξες πρακτικές της εταιρίας τους.

Στο πλαίσιο αυτών λαμβάνουν χώρα τα «ψύχραιμα αντίο», όπως τα αποκαλούν χαρακτηριστικά. Λένε μάλιστα πως σε όλες τις άλλες εταιρίες όταν φύγει κάποιος, απλώς σταματούν να μιλούν γι’ αυτόν, λες και πέθανε: «Έι, τι απέγινε ο Μπομπ; Α, ο Μπομπ, δεν μιλάμε πια για τον Μπομπ. Ήταν απλώς ώρα γι’ αυτόν να αποχωρήσει».

Αυτό το θολό τοπίο δίνει χώρο για κουτσομπολιό και εικασίες, λένε, γι’ αυτό και η Basecamp παρέχει εξαντλητικές πληροφορίες για την αποχώρηση κάποιου, είτε μιλάμε για απόλυση είτε για παραίτηση.

Ο Fried μας λέει, για παράδειγμα, πως το 2018 αναγκάστηκε να διώξει έναν «πολύ ικανό υπάλληλο», ο οποίος δεν μπορούσε απλώς να κάνει τη δουλειά για την οποία τον προσέλαβαν. Στο υπόμνημα που έστειλε λοιπόν σε όλους εξήγησε τι ακριβώς είχε γίνει και υποσχέθηκε πως θα τον βοηθήσουν να βρει άλλη δουλειά, μιας και ήταν ιδιαιτέρως καλός.

Διάφορες εταιρίες ενημερώνουν πια τον κόσμο τους για την αποχώρηση των υπαλλήλων, περιορίζονται όμως σε επισημότητες και αοριστολογίες. Και καμιά δεν το κάνει με τον ευθύ τρόπο της Basecamp, όπου όλοι μπαίνουν και μοιράζονται ιστορίες και φωτογραφίες με τον άνθρωπο που αποχωρεί.

«Το να αποχαιρετάς κάποιον είναι πάντα σκληρό», λένε τα δυο αφεντικά, «δεν χρειάζεται όμως να είναι και επίσημο ή ψυχρό. Όλοι ξέρουμε πως τα πράγματα αλλάζουν, οι συνθήκες μετατοπίζονται και διάφορα συμβαίνουν».Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here