Παράλληλα επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν το ζήτημα των αναδρομικών των ενστόλων.

Στις 13 Δεκεμβρίου 2018, δηλαδή την ερχόμενη Πέμπτη θα γίνει η κατάθεση των οφειλόμενων αναδρομικών ποσών στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε με ανάρτηση του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στο twitter.

Τέλος στην αγωνία των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων βάζει ο ΥΕΘΑ, ανακοινώνοντας ότι η καταβολή των αναδρομικών θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018.

Συγκεκριμένα ο Πάνος Καμμένος, στην ανάρτηση του αναφέρει ότι η εφάπαξ καταβολή του υπολοίπου 50% των αναδρομικών που όφειλε το Ελληνικό Δημόσιο στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα γίνει με αυτοτελή φορολόγηση 20%, χωρίς καμία άλλη επιπρόσθετη παρακράτηση φόρου, αποφέροντας έτσι επιπλέον όφελος 15% στους δικαιούχους.

Μάλιστα, στην συνέχεια της ανάρτησης του, ο ΥΕΘΑ, επικρίνει τις προηγούμενες Κυβερνήσεις για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίστηκαν την υπόθεση των αναδρομικών, σημειώνοντας ότι αυτές επέστρεψαν το πρώτο 50% σε 36 δόσεις και με επιπρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις.

Ο Πάνος Καμμένος είχε σηματοδοτήσει την ταχεία επίλυση του ζητήματος, από την Κάλυμνο όπου βρέθηκε, μαζί με τον Πρωθυπουργό, για τα εγκαίνια της Ακαδημίας Αξιωματικών Εμπορικού Ναυτικού, όταν ο ΥΕΘΑ είχε αναφέρει ότι η πίστωση θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Τι προβλέπει η ΚΥΑ για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζει ότι τα οφειλόμενα αναδρομικά ποσά θα καταβληθούν εφάπαξ και με ξεχωριστή μισθοδοτική κατάσταση.

Αναφορικά με τις κρατήσεις και την φορολόγηση των ποσών, η ΚΥΑ ορίζει ρητά ότι τα ποσά που θα αποδοθούν στους δικαιούχους τους θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες ασφαλιστικές και άλλες κρατήσεις που ίσχυαν κατά την περίοδο από 01/08/2012 έως 31/12/2016, ενώ το ποσό θα φορολογηθεί με συντελεστή 20%.

Στη συνέχεια, η ΚΥΑ αναφέρει ότι ως έτος κτήσης των ποσών θα θεωρηθεί το φορολογικό έτος 2018. Αυτό σημαίνει ότι τα εφάπαξ επιδόματα δεν θα φορολογηθούν τμηματικά για κάθε προηγούμενο έτος από το 2012 ως και το 2016, όπως θα ήταν λογικό, αλλά θα φορολογηθούν το 2019 ως πρόσθετο εισόδημα του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ, με την μερίδα του λέοντος να πηγαίνει στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται, ότι στο νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

Ολόκληρη η ΚΥΑ:Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here