Η ώρα της κρίσης για το κυβερνητικό διαζύγιο. Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Στις 10.30 το πρωί θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση Τσίπρα – Καμμένου ενώ στη συνέχεια στις 12.30 ο Πάνος Καμμένος καλεί σε συνέντευξη Τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.
 
Ο υπουργός Άμυνας αναμένεται να ανακοινώσει την παραίτηση του, αλλά από την συζήτηση που θα γίνει μεταξύ των δύο θα εξαρτηθεί αν ο Καμμένος θα αποχωρήσει από την κυβέρνηση σε κλίμα ρήξης ή συναίνεσης, όπως και το ποιες θα είναι οι άμεσες εξελίξεις.
 
Ο πρωθυπουργός δείχνει να βιάζεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να τακτοποιηθεί η εκκρεμότητα για να προχωρήσει γρήγορα στα επόμενα βήματα – από χθες ακούγεται ότι ακόμη και η Συμφωνία των Πρεσπών είναι πιθανό να έρθει στη Βουλή εντός εβδομάδας.
 
Προς το παρόν το σκηνικό που στήνεται είναι «ψυχροπολεμικό» για παν ενδεχόμενο:
 
Το μεσημέρι του Σαββάτου οι ΑΝΕΛ σε διαρροή τους – πιθανότατα για να πιέσουν το Μαξίμου να προβεί σε ανακοινώσεις – ανέφεραν ότι το ραντεβού «κλείδωσε» για το μεσημέρι της Δευτέρας.
 
Λίγο αργότερα κυβερνητικές πηγές, διαψεύδοντας ουσιαστικά τη διαρροή, ανακοίνωναν ότι η συνάντηση θα γίνει το πρωί της Κυριακής.
 
Στη σημερινή συνάντηση όλα θα εξαρτηθούν από το αν ο Καμμένος:
 
• Θα εμείνει στη θέση ότι δεν αποσύρει τη στήριξή του από την κυβέρνηση και ταυτόχρονα
• Θα δεσμευτεί – με τρόπο πειστικό – στον πρωθυπουργό ότι η όποια συμφωνία προκύψει μεταξύ των δύο θα τηρηθεί.
 
Αν αυτά συμβούν ενδεχομένως ο πρωθυπουργός να ικανοποιήσει το αίτημά του να μην κρατήσει τους υπουργούς των ΑΝΕΛ στις θέσεις τους ακόμη και αν δεν επιθυμούν να φύγουν.
 
–Σε κάθε περίπτωση αν η έκβαση από την συνάντηση είναι θετική και αποκατασταθεί κάπως το κλίμα ο πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ψήφο εμπιστοσύνης, αλλά σε ανασχηματισμό.
 
–Αν από την άλλη ο Καμμένος πάρει πίσω τη θέση που διατύπωσε την Παρασκευή ότι δεν τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και το μόνο που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι η Συμφωνία των Πρεσπών, τότε η συζήτηση λήγει εκεί και ο πρωθυπουργός προχωρά σε αίτημα για ψήφο εμπιστοσύνης.
 
Πάντως, σύμφωνα με διαρροές από την Παρασκευή το απόγευμα υπάρχουν εισηγήσεις στον πρωθυπουργό να απομακρύνει τον Καμμένο ακόμη και αν μείνει στη θέση ότι στηρίζει την κυβέρνηση, καθώς εκείνοι που τα εισηγούνται, εκτιμούν πλέον ότι η οποιουδήποτε είδους σύνδεσή του με την κυβέρνηση επιφέρει μόνο ζημιά.

topontiki

Σχολιάστε το άρθρο:Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here