Οταν παίρνουμε ρίσκα αληθινά, υπάρχει ένας ενθουσιασμός, ίσως είναι στο DNA», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αρχίζοντας την ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα “το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”, σχολιάζοντας το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων μόλις ανέβηκε στο βήμα.

“Όταν πριν από τις γιορτές μου ζητήσατε να μιλήσω εδώ, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι αυτή θα ήταν μια μέρα τόσο έντονων εξελίξεων και συμβολισμών”, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

Όταν το καλοκαίρι του 2017 εξελέγη πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ένας προοδευτικός ηγέτης, ο Ζόραν Ζάεφ, βρεθήκαμε μπροστά σε μια αληθινή ευκαιρία αλλά και σε ένα κομβικό δίλημμα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, με θέμα “το στοίχημα της Συμφωνίας των Πρεσπών”.

“Είτε θα συνεχίζαμε την πολιτική της αδράνειας και των καθυστερήσεων με φόβο το πολιτικό κόστος. Είτε θα κάναμε την επιλογή, και μάλιστα χωρίς να υπολογίσουμε το κόστος, να αξιοποιήσουμε τη μεγάλη, την ιστορική ευκαιρία της ύπαρξης δύο προοδευτικών δυνάμεων στο τιμόνι των δύο χωρών, προκειμένου να κάνουμε την υπέρβαση, για την οποία πολλοί μίλησαν”, εξήγησε ο πρωθυπουργός και συνέχισε: “Προς όφελος της σταθερότητας, αλλά και προς όφελος του εθνικού συμφέροντος, αποφασίσαμε να κάνουμε το δεύτερο. Να σηκώσουμε το ιστορικό βάρος. Να προχωρήσουμε, αναλαμβάνοντας το πολιτικό ρίσκο, όσο και το πολιτικό κόστος αυτής της διαδικασίας. Το δίλημμα ήταν πολιτικό κόστος ή το εθνικό συμφέρον”.

Σημειώνεται ότι το “παρών” στην ομιλία Τσίπρα δίνουν μεταξύ άλλων ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης και ο προερχόμενος από τους ΑΝΕΛ υφυπουργός Εξωτερικών, Τέρενς Κουίκ. Στο ακροατήριο βρίσκεται και ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος. 

Νωρίτερα η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή 20 ατόμων που επιχείρησαν να αναρτήσουν πανό ζητώντας δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών έξω από το Μέγαρο Μουσικής.

 

topontikiSource link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here