Θεσμική χαρακτήρισε την «οδηγία» του Αλέξη Τσίπρα για να κλείσει το θέμα Καμμένου ο Νίκος Βούτσης. Ο Πρόεδρος της Βουλής μιλώντας με κοινοβουλευτικούς συντάκτες μετά το πέρας της συνεδρίασης της Επιτροπής Κανονισμού του Κοινοβουλίου απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης που χαρακτήρισαν την πρωτοβουλία του αρχηγού της κυβέρνησης ως παρέμβαση της εκτελεστικής στην νομοθετική εξουσία.

«Είναι και πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος» ανέφερε επιχειρώντας να δικαιολογήσει την παρέμβαση του πρωθυπουργού προς τον ίδιο. «Εντολή δεν υπήρχε είτε έτσι είτε αλλιώς» πρόσθεσε υποστηρίζοντας ότι όσα ειπώθηκαν την περασμένη εβδομάδα ήταν εικασίες.

«Ήταν εύλογες εικασίες» συνέχισε και υποστήριξε ότι βρεθήκαμε ενώπιον μιας υπερπολιτικοποίησης της κατάστασης ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός είναι εκβιαζόμενοι. «Δεν μας είπε κανείς να το κάνουμε. Οπότε γιατί να το κάνουμε» υπογράμμισε ο Νίκος Βούτσης και θέλοντας να κλείσει τη συζήτηση ενημέρωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα προσπάθεια.

«Αισθάνθηκα απελευθερωμένος στην Επιτροπή Κανονισμού», είπε ο πρόεδρος της Βουλής.

Αποκάλυψε πάντως ότι αναμένει την απάντηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής μετά από αίτημα της βουλευτού των ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλιας Τσαρουχά κατά πόσον μπορεί να παραμείνει μια κοινοβουλευτική ομάδα όταν έχει το status των ΑΝΕΛ, δηλαδή τέσσερις βουλευτές να έχουν εκλεγεί υπό τη σημαία του κόμματος και ο πέμπτος (ο Αριστείδης Φωκάς) να έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα. «Θα λάβουμε σοβαρά υπόψιν μας την απάντηση» είπε ο κ΄. Βούτσης.

Ειδικά για την επικείμενη γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου, ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι αυτό το θέμα που έθεσε η κ. Τσαρουχά δεν είναι ζήτημα προσωπικής γνώμης, όπως τον καλούσε να την εκδηλώσει τις προηγούμενες ημέρες ο κ. Καμμένος. Στην ερώτηση αν η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι δυνατό να οδηγήσει σε τροποποίηση του κανονισμού της Βουλής, ο Νίκος Βούτσης είπε πως «το ερώτημα προς το Επιστημονικό Συμβούλιο είναι αν με τον ισχύοντα κανονισμό, επιτρέπεται το ένα ή το άλλο. Εμείς δεν πρόκειται να προχωρήσουμε σε αλλαγή». Είναι ενδιαφέρουσα η επισήμανση του προέδρου της Βουλής ότι για να συγκροτηθεί Κοινοβουλευτική Ομάδα από ανεξάρτητους βουλευτές πρέπει να έχουν συγκροτήσει κόμμα κατατεθειμένο στον Άρειο Πάγο.

Ερωτηθείς τέλος σχετικά με την πιθανή προσχώρηση των έξι ανεξάρτητων βουλευτών στον ΣΥΡΙΖΑ (βλ. συνέντευξη Βερναδάκη) απάντησε «δεν σχολιάζω, κοντός ψαλμός».

 

thetocSource link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here