Το διακύβευμα των ευρωεκλογών 2019 περιγράφει ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Πέτρος Κόκκαλης, επισημαίνοντας πως σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη παρατηρείται ένας μεταφασισμός, «ο οποίος συνδέεται με τον τρόμο μπροστά στην αλλαγή, για παράδειγμα απέναντι στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Βλέπουμε δηλαδή το μεταναστευτικό να είναι κυρίαρχο θέμα σε χώρες που δεν έχουν καθόλου μετανάστες. Αυτό περισσότερο δείχνει αδυναμία προσαρμογής σε μια ραγδαία αλλαγή που συμβαίνει στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας παρά μια πραγματικότητα. Ας μην ξεχνάμε ότι ο φασισμός στην Ευρώπη προέκυψε μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες. Η αντίδραση ήταν η οχύρωση ξανά στα εθνικά κράτη, η οχύρωση πίσω από σκοτεινά οράματα, όπως για παράδειγμα, ότι «εμείς είμαστε καλύτεροι από τους άλλους» και «οι άλλοι είναι χειρότεροι από εμάς». Γι’ αυτό η Ευρώπη πρέπει να πατήσει πάνω στις αξίες της δημοκρατίας, να ενισχυθεί η δημοκρατία στην Ευρώπη και στα όργανά της. Εμείς σαν πολιτική κίνηση (Κόσμος) έχουμε προτάξει το πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών, τους 17 στόχους των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο αποτελεί όλο και περισσότερο κοινή γλώσσα ανάμεσα σε κράτη, τοπικές κυβερνήσεις, επιχειρήσεις και την κοινωνία των πολιτών. Κι ακριβώς αυτό που είναι κυρίαρχο είναι ότι έχει μετρήσιμες πολιτικές για να φτάσουμε το 2030 σε έναν κόσμο 8,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων στον οποίον δε θα περισσεύει κανένας» τονίζει χαρακτηριστικά.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις επικείμενες ευρωεκλογές και εκπρόσωπος της πολιτικής κίνησης ΚΟΣΜΟΣ σημειώνει: «Η ακροδεξιά και εθνικιστική άποψη οδηγούν στη λογική «όλοι εναντίον όλων», η οποία είναι ο σίγουρος δρόμος προς την παρακμή. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τη δική μας αντίληψη, σύμφωνα με την οποία δεν περισσεύουν άνθρωποι που είναι διαφορετικοί, που είναι από άλλο έθνος, που είναι από άλλη φυλή…».

«Δεν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη όταν δεν υπάρχει συμφωνία σε ένα κοινό όραμα. Και ο λόγος που είμαι στην πολιτική είναι ότι αυτή η συμφωνία θέλω να είναι πάνω στο τραπέζι. Σε ό,τι αφορά την εσωτερική πολιτική σκηνή, τα τρία μνημόνια δεν είναι η καλύτερη στιγμή ούτε για την Ελλάδα ούτε για την Ευρώπη. Η ελληνική κρίση ανέδειξε σοβαρές αντιφάσεις και στο ευρωπαϊκό μοντέλο. Για παράδειγμα, το κοινό νόμισμα χωρίς κοινή οικονομική πολιτική δεν μπορεί να λειτουργήσει και η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε ένα υπαρξιακό σταυροδρόμι: ή θα προχωρήσουμε όλοι μαζί ή θα αρχίσουμε να έχουμε κι άλλα Brexit» πρόσθεσε.

 

Πηγή: newsbeast.grSource link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here