Με  αυξημένη ένταση άρχισε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση επί του  νομοσχεδίου του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο το οποίο φέρνει αλλαγές στον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων και στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση . 

Το νομοσχέδιο, 1120 σελίδων και 226 άρθρων  κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή με τους βουλευτές να ενημερώνονται στα κινητά τους τα ξημερώματα πως η πρώτη συνεδρίαση στην επιτροπή θα άρχιζε μόλις λίγες ώρες αργότερα.

Με την έναρξη της συζήτησης σήμερα το μεσημέρι σύσσωμη η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα, καλώντας την κυβέρνηση να αποσύρει το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας ως αδύνατο να προλάβει κάποιος να διαβάσει πάνω από 1.000 σελίδες σε λίγες ώρες, η ένταση ωστόσο κορυφώθηκε όταν οι βουλευτές ενημερώθηκαν πως ο προγραμματισμός κυβέρνησης και Βουλής είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια τη Μεγάλη Δευτέρα.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κάλεσε τα κόμματα να αφήσουν τις ενστάσεις επί της διαδικασίας και να μπουν στην ουσία ενώ ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου δικαιολογήθηκε για τη φαστ τρακ διαδικασία σε επιτροπή και Ολομέλεια με το επιχείρημα ότι η διαβούλευση για τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχει αρχίσει εδώ και δύο χρόνια.

“Σας καλώ να αποσύρετε άμεσα το νομοσχέδιο και να το επαναφέρετε με κανονική διαδικασία. Είναι προσχηματική η διαδικασία που επιλέγετε. Δεν έχει προλάβει κανένας να διαβάσει το νομοσχέδιο” είπε η τομεάρχης Παιδείας της Ν.Δ Νίκη Κεραμέως ενώ και η Έφη Χριστοφιλοπούλου από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη προειδοποίησε πως το κόμμα της θα αποχωρήσει μετά από την ακρόαση των φορέων για να καταδείξει την παρωδία σε βάρος των μαθητών.

“Είναι συνειδητή η επιλογή της κυβέρνησης κυλώντας το νομοσχέδιο όσο το δυνατόν πιο πίσω να το φέρει εκεί που κλείνει η Βουλή για τις διακοπές του Πάσχα για να βρει κλειστά τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια. Άθλια μεθόδευση από κάθε άποψη” είπε ο Γ.Δελής του ΚΚΕ ενώ πυρά για τη διαδικασία επεφύλαξαν ο Γ. Σαρίδης της Ένωσης Κεντρώων και ο Γιώργος Μαυρωτάς του Ποταμιού με τον τελευταίο να τονίζει ότι το Υπουργείο δεν μπορεί να θεωρεί τη Βουλή διακοσμητική.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης δεν εισακούστηκαν. Απαντώντας σε όλα τα παραπάνω ο Υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι δεν έχει θέσεις  αλλά και ότι συμπεριφέρεται με περισσή υποκρισία. “Σαν ένα καρκίνωμα η ανυπαρξία της τρίτης Λυκείου τρώει και τη δευτέρα Λυκείου. Να αφήσουμε την υποκρισία ότι όλα είναι μια χαρά. Δεν είναι μια χαρά” είπε ο Υπουργός.

Με μόνη την ψήφο της κυβερνητικής πλειοψηφίας, εν τέλει εγκρίθηκε η πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και το νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί στην Ολομέλεια το αργότερο μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη.

 Source link

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here